250 gevallenen uit WOI herbegraven

Archeologen hebben in het noorden van Frankrijk de overblijfselen van 250 soldaten gevonden. De soldaten kwamen allen om tijdens de Slag om Fromelles op 19 juli 1916. Het was het eerste grote gevecht aan het westelijk front waarbij de Britten en Australiërs betrokken waren. De gevallenen zullen opnieuw en met militaire eer begraven worden.

De slag om Fromelles wordt gekenmerkt door grote verliezen. De 61e Britse divisie verloor meer dan 1.547 soldaten doordat deze gedood, verwond, gegijzeld of vermist werden. De vijfde Australische divisie verloor op dezelfde manier 5.533 mensen. Archeologen hebben van alle aangetroffen soldaten DNA genomen om hen te kunnen identificeren. Hun onderzoek begon in 2008 en heeft vier maanden geduurd.

Eén van de gevonden soldaten is naar alle waarschijnlijkheid John Smith. Zijn familie is blij dat hij eindelijk gevonden is. “We weten heel weinig van hem,” vertelt zijn achter-achternicht Louise Smith. “Alleen dat hij in het Highland Cyclists Bataljon zat en dat hij toen hij negentien of twintig was, wegreed en nooit meer terugkwam.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd