2017: het jaar waarin drie miljoen kleuters sterven aan infectieziekten

Een nieuw rapport luidt de noodklok en komt met plannen om de infectieziekten – die heel gemakkelijk te voorkomen zijn – te bestrijden.

Het rapport schetst een schokkend beeld. Elk jaar sterven meer dan drie miljoen kinderen onder de vijf jaar door toedoen van infectieziekten, bijna een miljoen kinderen sterven jaarlijks aan een longontsteking en meer dan 700.000 kinderen van nog geen vijf jaar oud sterven jaarlijks door toedoen van diarree. “Het is onacceptabel dat infecties die grotendeels te voorkomen zijn – zoals diarree – nog steeds wereldwijd één van de belangrijkste doodsoorzaken onder kinderen zijn,” stelt onderzoeker John Oxford.

Stappenplan
En dus is het tijd om in actie te komen. Oxford en collega’s presenteren in het rapport een stappenplan om infectieziekten terug te dringen. Het stappenplan richt zich op hygiëne en is uitgedacht door onderzoekers, kinderartsen en experts op het gebied van volksgezondheid in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nigeria, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.

Antibiotica

Een betere hygiëne betekent minder infecties. En minder infecties betekent minder antibiotica. En aangezien steeds meer bacteriën resistent zijn voor antibiotica – een probleem dat naar verwachting tegen 2050 10 miljoen levens kost – is het alleen maar goed als we daar minder vaak een beroep op hoeven te doen.

“Slechte persoonlijke hygiëne en slechte hygiëne in huis worden als de belangrijkste oorzaken van besmettingen met verkoudheid, griep en diarree gezien,” legt Oxford uit. Zo kan het aantal doden door diarree met vijftig procent worden teruggedrongen wanneer mensen hun handen wassen met zeep en stromend water. “Met behulp van dit stappenplan willen we een duidelijke en consistente boodschap afgeven: kleine veranderingen in de hygiëne kunnen een grote impact hebben op de gezondheid en het welzijn van kinderen wereldwijd.”

Het bestrijden van dit wereldwijde probleem begint namelijk gewoon bij mensen thuis, zo benadrukt Oxford. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de gezinnen (52 procent) er niet voor kiest om oppervlakken tijdens het griepseizoen wat vaker te desinfecteren. En maar liefst 31 procent van de voedselinfecties ontstaat gewoon bij mensen thuis in de keuken. “Families, gemeenschappen en mensen in de gezondheidszorg moeten erkennen dat een betere hygiëne in feite de eerste verdedigingslinie is en dat betere hygiëne een grote en positieve impact kan hebben op de gezondheid van kinderen wereldwijd.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd