2014 is op dit moment het warmste jaar sinds 1850

poolijs

De aarde transformeert en wordt steeds warmer. Onderzoekers concluderen dat 2014 op basis van de eerste tien maanden het warmste jaar sinds 1850 is. De gemiddelde luchttemperatuur is 0,57 graden Celsius hoger dan het langdurig gemiddelde (1961-1990).

Hoewel wereldwijd de gemiddelde temperatuur stijgt, zijn er natuurlijk uitzonderingen. Zo hebben Canada en de Verenigde Staten dit jaar te maken met opvallend lage temperaturen, voornamelijk rondom de grote meren op het grensgebied. We herinneren ons allemaal nog wel de beelden van de strenge winter in Chicago. Ook in het noorden van Rusland is het koeler dan normaal. Europa en Australië warmen juist weer sneller op. Dit geldt voornamelijk voor Nederland en België, waar de gemiddelde temperatuur twee tot drie graden hoger is dan de gemiddelde temperatuur in de periode 1961-1990.

temperatuur-1

In Nederland en België is het in 2014 opvallend warm

Zwak El Niño-jaar
Opvallend is het feit dat 2014 een zwak El Niño-jaar is. Eens in de vier a vijf jaar treedt dit fenomeen op, waardoor er warm water van de westelijke Grote Oceaan naar het oosten stroomt. El Niño verhoogt globale temperaturen, waardoor er altijd een piek zichtbaar is in de statistieken. Het feit dat 2014 geen El Niño-jaar is – en de temperaturen toch opvallend hoog zijn – is zorgelijk te noemen.

Nieuwe lijstaanvoerder
Als de huidige trend doorzet, voert 2014 aan het eind van dit jaar de lijst met warmste jaren aan. Overigens wordt 2014 dan op de voet gevolgd door 1998, 2005 en 2010. “In de lijst met vijftien warmste jaren sinds 1850 staan alle veertien jaren van de 21ste eeuw en 1998”, concludeert Michel Jarraud van de World Meteorological Organization (onderdeel van de VN).

Transformatie
In het rapport noemen Jarraud en zijn collega’s verschillende voorbeelden van de transformerende aarde. Zo viel er de afgelopen winter twee keer zo veel regen in Groot-Brittannië, kregen delen van Turkije en de Balkan in september twee tot vier keer zoveel neerslag te verduren, was het westen van de Verenigde Staten langdurig droog en waren er wereldwijd minder tropische stormen.

Nog een paar maanden en dan weten we of 2014 het warmste jaar in de geschiedenis van de meteorologie is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd