Het lijkt er op dat 2014 het warmste Nederlandse jaar in drie eeuwen tijd gaat worden. Dit beweert het KNMI op basis van de eerste tien maanden van dit jaar. Vorige week concludeerde de World Meteorological Organization dat 2014 ook wereldwijd het warmste jaar ooit is.
Hoewel de gemiddelde temperatuur wereldwijd fluctueert en er dus ook landen en gebieden zijn waar het opvallend kouder is, blijkt uit de kaart van het WMO dat Nederland en België in de eerste tien maanden van 2014 opvallend warm waren.
11,5 graden
Het KNMI verwacht dat de jaargemiddelde temperatuur uitkomt op 11,5 graden Celsius. Normaal is dit 10,1 graden. Daarmee stevent 2014 af op een record. Tot nu toe waren 2006 en 2007 de warmste jaren met een jaargemiddelde van 11,2 graden Celsius.
Zachte winter en warme lente
Het is opvallend dat 2014 het warmste jaar ooit gaat zijn, omdat er deze zomer geen hittegolf is geweest. Daarnaast waren er weinig zomerse dagen van 25 graden of warmer. Waar komt het dan door? Volgens het KNMI hadden we in 2014 een uitzonderlijk warme lente en een zachte winter. Deze twee factoren leidde tot de hoge jaargemiddelde temperatuur.
Niet alleen klimaatverandering
Het is een feit dat het steeds warmer wordt door klimaatverandering. Zo is de kans op een warm jaar als 2014 tegenwoordig minstens driehonderd keer groter dan een eeuw geleden. Maar, er zijn ook andere factoren actief. Dit jaar kwam de wind vaak uit het zuiden, waardoor het vaak warm was. Het KNMI verwacht dat een warm jaar als 2014 in 2050 heel normaal is.