NOAA: “2014 is het warmste jaar sinds 1880”

2014 was het warmste jaar ooit gemeten op aarde. Dit concludeert de Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA). Sinds 1880 is de gemiddelde temperatuur 0,8 graden Celsius gestegen. Wetenschappers vermoeden dat deze temperatuurstijging vooral wordt veroorzaakt door de verhoogde uitstoot van schadelijke gassen.

“Deze trend laat zien dat het van groot belang is dat NASA het aarde als een systeem meet”, vertelt NASA-wetenschapper John Grunsfeld. “Zo kunnen we de rol en impact van menselijke activiteiten nog beter begrijpen.”

Op de kaart is te zien dat Europa, Alaska, Oost-Rusland en Australië sneller opwarmen dan andere delen van de wereld. In het oostelijke deel van de Verenigde Staten was het in 2014 juist kouder dan in de periode van 1951 tot 1980. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door de extreem koude winter.

Zwak El Niño-jaar
Opvallend is het feit dat 2014 een zwak El Niño-jaar is. Eens in de vier a vijf jaar treedt dit fenomeen op, waardoor er warm water van de westelijke Grote Oceaan naar het oosten stroomt. El Niño verhoogt globale temperaturen, waardoor er altijd een piek zichtbaar is in de statistieken. Het feit dat 2014 geen El Niño-jaar is – en de temperaturen toch opvallend hoog zijn – is zorgelijk te noemen.

Nieuwe lijstaanvoerder
2014 is de nieuwe lijstaanvoerder van de lijst met warmste jaren. Overigens wordt 2014 op de voet gevolgd door 1998, 2005 en 2010. “In de lijst met vijftien warmste jaren sinds 1850 staan alle veertien jaren van de 21ste eeuw en 1998″, concludeert Michel Jarraud van de World Meteorological Organization (onderdeel van de VN).

Transformatie
In het rapport noemen Jarraud en zijn collega’s verschillende voorbeelden van de transformerende aarde. Zo viel er de afgelopen winter twee keer zo veel regen in Groot-Brittannië, kregen delen van Turkije en de Balkan in september twee tot vier keer zoveel neerslag te verduren, was het westen van de Verenigde Staten langdurig droog en waren er wereldwijd minder tropische stormen.

Bronmateriaal

"
NASA, NOAA Find 2014 Warmest Year in Modern Record
" - NASA
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA's Goddard Space Flight Center.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd