2011 start met dubbele zonsopkomst

Het nieuwe jaar heeft ongetwijfeld weer een hoop astronomische bijzonderheden voor ons in petto. Eén daarvan kunt u alvast in uw agenda schrijven: een gedeeltelijke zonsverduistering en met een beetje geluk een dubbele zonsopkomst op dinsdag 4 januari. De maan bevindt zich op dinsdagochtend voor de zon en dat resulteert in een bijzondere zonsopkomst.

De zon komt rond 8.48 uur op en is dan reeds deels door de maan verduisterd. Zodra we de zon boven de horizon zien verschijnen, neemt de verduistering geleidelijk af en rond 10.40 uur is de zon weer helemaal zichtbaar.

Dubbel
Omdat de verduistering plaatsvindt tijdens de zonsopgang, is de kans groot dat u een dubbele zonsopgang ziet plaatsvinden. Eerst komt de linkerkant van de zon boven de horizon uit (de rest is verduisterd). Daarna komt de rechterkant van de zon op.

Uniek
Het is vrij uniek dat we zo’n dubbele zonsopkomst meemaken. De laatste keer was in 2003. De eerstvolgende keer dat de maan tijdens de opkomst voor de zon schuift, is in 2029. Een dubbele zonsondergang staat voorlopig niet op het programma: pas in 2082 is het weer zover.

WIST U DAT…

Live
Het is natuurlijk sterk afhankelijk van het weer of de zonsondergang zo mooi kunnen waarnemen. Gelukkig hoeft u de zonsverduistering nooit te missen. Een Israëls observatorium zendt de verduistering hier live uit.

Mocht u in staat zijn om de zonsverduistering met eigen ogen te aanschouwen, wees dan voorzichtig. De zon mag dan wel verduisterd zijn, deze is nog even fel. Blijf niet te lang in de zon staren en draag bij voorkeur een eclipsbrilletje of een lasbril.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd