2010 vestigt nieuwe temperatuurrecords

In diverse wereldregio’s werden dit jaar records gevestigd. Dat meldt de World Meteorological Organization (WMO). Onder meer delen van Rusland, Groenland, Noord-Afrika, China, Zuid-Azië en Canada waren warmer dan ooit. Wereldwijd en gemiddeld gezien zou dit jaar zeker in de top drie van warmste jaren ooit gemeten vallen, zo concluderen wetenschappers.

Ook NASA heeft de cijfers klaarliggen. Volgens de ruimtevaartorganisatie lag de gemiddelde temperatuur dit jaar 0,58 graden Celsius boven het gemiddelde van de periode 1961-1990. De National Oceanic and Atmospheric Administration houdt het op 0,54 graden Celsius.

La Nina
Theoretisch gezien kan 2010 nog uitgroeien tot het warmste jaar sinds de metingen in 1850 begonnen. Maar of dat ook gebeurt, is twijfelachtig. La Nina is in opkomst. Dit fenomeen vervangt het warme water voor de kust van Zuid-Amerika door koud water en daardoor koelt het af. Dit kan ervoor zorgen dat 2010 toch nog tweede of derde wordt in het lijstje met de meest warme jaren ooit.

WIST U DAT…

…de klimaattop in volle gang is? Lees hier wat we kunnen verwachten.

Kouder
Naar verwachting wordt 2011 een stukje kouder: La Nina domineert dan nog. Toch is het aannemelijk dat het gemiddelde van volgend jaar alsnog boven dat van de periode van 1961-1990 uitkomt.

Klimaatverandering?
Wetenschappers zijn voorzichtig en willen de jaarcijfers niet direct aan klimaatverandering koppelen. De variaties die van jaar tot jaar zichtbaar zijn, lijken eerder te maken te hebben met gebeurtenissen als El Nino en La Nina dan met de klimaatverandering, zo stellen sommigen.

Vaststaat dat bepaalde regio’s er dit jaar uitzonderlijk warmpjes bijzaten. Zo waren de temperaturen in Moskou in juli 7,6 graden hoger dan normaal. Het record werd met maar liefst twee graden Celsius verbroken. En Canada maakte diens warmste jaar sinds 1850 mee.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd