201.206 diersoorten leven in de zee

Hoeveel diersoorten leven er in de zee? Volgens de Census of Marine Life, een project dat vandaag is afgerond, zwemmen en kruipen er 201.206 soorten in het water. Het totale project duurde een decennium en kostte 650 miljoen dollar. Al dat geld alleen voor een getal? Nee, wetenschappers weten nu veel meer over het leven in de diepzee.

Neem bijvoorbeeld de Ceratonotus steiningeri: een garnaalachtig diertje met klauwen en stekels. Zonder dit project was het miniscule diertje nooit ontdekt. Hetzelfde geldt voor tienduizenden andere waterdiertjes.

Niet alleen zijn er veel soorten gevonden; er zijn ook veel organismen weggestreept. Sommige wezens stonden soms wel tientallen keren op de lijst. Dankzij het megaproject, waaraan honderden wetenschappers meewerkten, weten we nu veel meer over het leven in de zee.

“Voorheen wisten we niet zoveel over de diepzee”, zegt onderzoeker Pedro Martinez Arbizu. “We zijn nu van mening dat ijskoude diepzeeën nauw met elkaar verbonden zijn. Dit geldt ook voor verschillende oceanen.”

Hieronder prachtige foto’s van nieuwe diersoorten in de diepzee. Meer soorten bekijken? Ga dan naar de website van de Census of Marine Life.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd