1800 jaar oud Romeins zwembad ontdekt in Jeruzalem

In Jeruzalem hebben Israëlische archeologen bij een opgraving in de Oude Stad de resten gevonden van een zwembad dat dateert uit de tijd van de bezetting door de Romeinen. Dat maakten de Israëlische autoriteiten vandaag bekend. Het zwembad behoorde waarschijnlijk tot een badhuis van het tiende Romeinse legioen, dat indertijd in de stad Aelia Capitolina was gelegerd.

Archeologen vonden diverse stenen met daarop ‘LEG X FR’, oftewel Legio X Fretensis, een Romeins legioen opgericht door Octavianus (de latere keizer Augustus) in 41 of 40 voor Christus.

Naamsverandering
De Joodse opstand van 135 werd door de Romeinen neergeslagen, waarna de naam Jeruzalem veranderd werd in Aelia Capitolina. De regel dat Joden de stad niet binnen mochten werd al snel ingevoerd.

Groter
“De ontdekking bewijst dat de stad groter was dan tot nu toe werd aangenomen,” aldus de archeologen. “Het legioen was gelegerd in het tegenwoordige Armeense deel van de Oude Stad. Het badhuis wijst erop dat er in het huidige Joodse deel veel militairen actief waren buiten het gezamenlijke kamp.”

Tijdens de ontdekking hebben de archeologen ook verscheidene badkuipen gevonden, en bovendien zou de vloer bedekt zijn geweest met witte steentjes.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd