17.921 vermisten mogen doodverklaard worden

Morgen is het twee jaar geleden dat een zware aardbeving China trof. Bij de aardbeving kwamen vele tienduizenden mensen om het leven. Daarnaast zijn er nog altijd 17.921 vermisten. Vanaf morgen mogen de nabestaanden volgens de Chinese wet de vermisten doodverklaren.

Naar verwachting gaan niet veel mensen dit doen. “Het is alsof de littekens opnieuw openbarsten als de nabestaanden de vermiste personen dood verklaren”, vertelt Gao Guizi. Hij coördineert de hulp van slachtoffers van de aardbeving. “Zij hebben nog steeds hoop dat hun geliefden ooit terugkomen.”

Sommige hulpverleners zijn van mening dat families van vermiste personen een grotere last met zich meedragen dan de families van overleden personen. Guizi: “Emotioneel gezien is het harder om te accepteren dat iemand vermist is. Voor de mensen die het zeker weten is het veel makkelijker.”

Wie een persoon laat doodverklaren in China, krijgt een kleine bonus van 575 euro van de centrale overheid. Daarnaast geeft de lokale overheid een gelijk of kleiner bedrag.

“Toch zijn mensen heel weerbaar”, zegt psycholoog Marlene Lee uit Singapore. “Ze helpen elkaar en proberen de omstandigheden te begrijpen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd