1600 jaar oude synagoge gevonden

Een internationaal team van wetenschappers heeft nabij Galilea een oude synagoge gevonden. Het gebedshuis zou zo rond het jaar 400 in gebruik zijn geweest. Ook vonden de wetenschappers delen van twee binnenplaatsen, landbouwwerktuigen en een kamer met weggegooid aardwerk.

Het is niet voor het eerst dat in deze regio een synagoge wordt gevonden. Eerder troffen onderzoekers al veel meer gebedshuizen aan. Dat wijst erop dat zich rondom het meer van Galilea een zeer dicht netwerk van godshuizen bevond. De meeste synagogen stammen uit de zesde tot eerste eeuw voor Christus.

Naast de synagoge werden ook nog andere spullen en gebouwen gevonden: onder meer twee binnenplaatsen en de eerder genoemde kamer vol aardewerk. Deze spullen stammen uit de vijfde eeuw na Christus. De mensen die in deze regio woonden, hadden een voorliefde voor recyclen: overbodige architectonische elementen, muren of stenen werden moeiteloos hergebruikt. Dat wijst erop dat het dorpje veelvuldig veranderde en dat de gebouwen aan de behoeften van de bewoners werden aangepast.

Op dit moment werken studenten uit Nederland, België, Finland, Zwitserland, Roemenië, Spanje, Israël en Duitsland aan de opgravingen. Zij richten zich met name op het dorpje Horvat Kur dat op een lage heuvel, twee kilometer ten westen van het Meer van Galilea ligt. Wilt u meer weten over het werk van de studenten? Dan kunt u hier terecht.

Bronmateriaal

Persbericht Universiteit Leiden

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd