1500 jaar oud mozaiek ontdekt in Israel

mozaiek
In het zuiden van Israël hebben archeologen een grote mozaïeken vloer ontdekt. Het werk stamt uit de Byzantijnse periode, zo’n vijftienhonderd jaar geleden.

De vloer werd ontdekt in het zuiden van Israël, in een kibboets genaamd Bet Qama. Daar, onder de landbouwgrond, stuitten archeologen op de overblijfselen van een nederzetting, nadat zij de opdracht hadden gekregen de grond te onderzoeken voor de aanleg van een kruispunt.

Hoofdgebouw
Het mozaïek is onderdeel van een hoofdgebouw; een twaalf meter lange hal die 8,5 meter breed is. De onderzoekers denken dat het gebouw vroeger een openbare functie had: de indrukwekkende ingang en het prachtige mozaïek onderschrijven deze gedachte.

Versierd
Het mozaïek is goed bewaard gebleven. Het is versierd met geometrische patronen en in de hoeken zijn amfora (potten voor het transporteren van wijn), een pauwen duo en twee duiven, pikkend naar druiven op een rank, afgebeeld. Het ontwerp is typisch Byzantijns en kwam in die periode veel voor. Wat de vloer uniek maakt, zijn de vele motieven die allemaal in één mozaïek zijn opgenomen.

MozaiekZwembad
Naast de vloer werd ook een systeem van kanalen en pijpen ontdekt, gebruikt om water dat aan de voorkant van het gebouw gevonden werd, te vervoeren. Ook vonden de archeologen trappen in een van de ontdekte zwembaden. De muren van het bad waren bewerkt met gekleurd pleister: oftewel fresco. Volgens de archeologen moest de bouw van deze bouwwerken veel geld hebben gekost.

Bouwwerken
Onder de gevonden overblijfselen van de nederzetting bevinden zich niet alleen het hoofdgebouw maar ook een kerk, huizen, voorraadkamers, een groot waterreservoir, nog meer zwembaden en een openbaar gebouw. Het team denkt dat één van de bouwwerken vroeger een herberg voor reizigers was.

Het is niet ongebruikelijk dat archeologen in het zuiden van Israël op nederzettingen uit de Byzantijnse periode stuitten. In die tijd stonden Joodse en christelijke nederzettingen naast elkaar. Zo werden voorheen in het Joodse Norbat Rimon en Nahal Shoval een synagoge en baden voor ritueel gebruik ontdekt. In Abu Hof werden kerken gevonden en in Givot Bar een klooster.

Bronmateriaal

"A Spectacular 1,500 Year Old Mosiac was Exposed in the Fields of Kibbutz Bet Qama in the South of the Country (May 2013)" - antiquities.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Yael Yolovitch (cc via antiquities.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd