130 jaar aan voornamen online

Waar komt u uw voornaam tegen in Nederland? En wanneer werden de meeste mensen met uw naam geboren? Interessante vragen die het Meertens Instituut oplost. Sinds vandaag is de Nederlandse Voornamen Databank online. 130 jaar aan voornamen op één plek.

Voornamen zijn namelijk erg aan de mode onderhevig en kunnen zelfs invloed hebben op iemand zijn schoolcijfers. Mensen die bijvoorbeeld Yvonne, Jeroen of Martijn heten, zijn waarschijnlijk in de jaren zestig geboren. Kevin is dan vast geboren in de jaren tachtig.

De Nederlandse Voornamen Databank is vanaf vandaag te bezoeken. Let op: de website laadt erg traag, waarschijnlijk vanwege grote drukte.

De databank van het Amsterdamse Meertens Instituut telt een half miljoen Nederlandse voornamen en bespreekt hun ontstaan, populariteit en de tijd waarin ze in onbruik raakten. Dit laatste heeft vaak met populaire cultuur te maken. Zo werden in 2009 veel kinderen Dex genoemd, omdat er een Dex voorkwam in ‘Goede Tijden Slechte Tijden’. Ook Anouk is gemakkelijk te verbinden met de gelijknamige zangeres.

Momenteel zijn Lucas en Emma de populairste Nederlandse voornamen. Beide namen zijn al erg oud, en hebben een Bijbelse oorsprong.

Bronmateriaal

"3 juni: voornamenbank online" - Meertens Instituut

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd