13 warmste jaren in laatste 15 jaar gepropt

Nieuw bewijs dat de aarde opwarmt. De dertien warmste jaren zijn allemaal terug te vinden in de afgelopen vijftien jaar.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van de World Meteorological Organization. In het rapport wordt gekeken naar het weer en klimaat van 2011. Maar ook de jaren eromheen komen aan bod.

Tiende
2011 gaat de boeken in als het op negen na warmste jaar ooit (sinds de metingen in 1850 begonnen). Toch brak het jaar ook nog wel een record: zo is het het warmste jaar waarin een La Niña plaatsvond. La Niña zorgt er relatief gezien voor dat de aarde afkoelt. Maar dat koelende effect viel dit jaar dus mee. De temperatuur van de lucht en het water was in 2011 zo’n 0,41 graden Celsius hoger dan tussen 1961 en 1990 gemiddeld het geval was. En met de cijfers van 2011 in het achterhoofd moeten de onderzoekers concluderen dat de dertien warmste jaren (sinds 1850) allemaal de afgelopen vijftien jaar plaatsvonden.

WIST U DAT?

…bacteriën mogelijk het weer beïnvloeden?

Rusland
De temperaturen waren in 2011 over het algemeen ook hoger dan gemiddeld. Records werden verbroken in Rusland, waar de temperatuur tussen januari en oktober soms wel vier graden boven het gemiddelde uitkwam.

IJs
Ook het zee-ijs op de Noordpool komt aan bod. Op 9 september van het jaar was het smeltproces op een hoogtepunt beland en besloeg het ijs nog 4,33 miljoen vierkante kilometer. Dat is 35 procent minder dan tussen 1979 en 2000 gemiddeld het geval was. Qua volume moest het ijs helemaal een flinke klap incasseren. Op het dieptepunt was er nog maar 4200 kubieke kilometer over. Dat is aanzienlijk minder dan het record dat vorig jaar werd neergezet: 4580 kubieke kilometer.

Het rapport van de organisatie is bedoeld voor beleidsmakers. Zij moeten op basis van de cijfers de juiste beslissingen maken. “Onze wetenschap is solide en bewijst ondubbelzinnig dat de wereld opwarmt en dat deze opwarming te wijten is aan menselijke activiteiten,” stelt Michel Jarraud namens de WMO. Het rapport komt op een zeer geschikt moment: wereldleiders vergaderen op dit moment in Durban over nieuwe klimaatmaatregelen.

Bronmateriaal

"2011: world’s 10th warmest year, warmest year with La Niña event, lowest Arctic sea ice volume" - WMO.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door linkway88 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd