13.000 dollar voor haarlok Napoleon

Een anonieme verzamelaar uit Londen heeft op een veiling in Nieuw-Zeeland een haarlok van Napoleon I gekocht voor 13.000 dollar (zo’n slordige 10.400 euro). De haarlok werd geknipt op de ochtend dat de beroemde keizer stierf op het eiland Sint-Helena. Dat maakte het Aucklandse veilinghuis Art + Object bekend.

Andere topstukken waren onder meer een lithografie en een aquarel van Napoleon op zijn sterfbed. De veiling lokte zowel biedingen uit Nieuw-Zeeland, als uit Litouwen, Groot-Brittannië, de VS en Frankrijk. De lithografie en aquarel leverden zo’n 14.000 dollar op.

Nakomelingen
De haarlok van de keizer maakte deel uit van een collectie van 40 stukken die aan Napoleon gelinkt zijn en in totaal voor 100.000 dollar werden verkocht. Deze collectie werd aangeboden door de nakomelingen van Denzil Ibbetson, een Britse officier die diende op Sint-Helena en tevens actief was als schilder.

Ambities
Ibbetson’s dagboek leverde 6.600 dollar op. Daarin verhaalt de officier de gesprekken met Napoleon en diens verdere ambities om Groot-Brittannië binnen te vallen, ondanks zijn nederlaag in Waterloo. In 1864 arriveerde de collectie van Ibbetson in Nieuw-Zeeland, waar het tot nu toe in de familie bleef.

Na zijn nederlaag bij Waterloo in 1815 werd Napoleon door zijn vijanden, de Britten, gevangen gezet op het eiland Sint-Helena. Daar overleed hij op 51-jarige leeftijd. Napoleon was zowel legerleider als staatshoofd op Europese schaal en dat maakte hem tot een dictator van een groot deel van Europa.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd