12.000 Nederlandse kinderen zijn levensgevaarlijk dik

12.000 kinderen in Nederland zijn veel te dik. Zo dik zelfs, dat ze dreigen te bezwijken aan hun eigen gewicht. In het programma Brandpunt vertelt professor Jaap Seidell van de Vrije Universiteit in Amsterdam dat veel van deze kinderen te veel eten en te weinig bewegen. Seidell beweert tevens dat het aantal kinderen met overgewicht de afgelopen dertig jaar is verdrievoudigd.

Brandpunt meldt dat 12.000 kinderen leiden aan zogenaamde ‘morbide obesitas’. Dit komt onder andere door het leefgedrag van sommige kinderen. Vroeger moesten ze nog op de fiets naar school, maar tegenwoordig brengen ouders ze naar school met de auto. Daarnaast eten scholieren niet om 12:00 uur, maar al om 10:00 uur. Zij krijgen dan tussendoortjes die ouders meegeven, zoals koekjes en drankjes vol suiker.

WIST U DAT…

…kinderen dagelijks meer dan 60 minuten moeten bewegen om gezond te blijven?

“Als je eenmaal heel erg dik bent geweest, dan wordt je nooit meer hetzelfde als iemand die altijd dun is gebleven”, vertelt Seidell in Brandpunt. “Geestelijk en hormonaal zijn er dan al veranderingen opgetreden. Ook al wordt een kind even dun, dan nog heeft het de neiging om vaker terug te vallen.”

Bekijk de uitzending van Brandpunt op de website van de KRO.

Bronmateriaal

"Obesitas" - Brandpunt

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd