Nederland volledig op groene energie laten draaien: het kan!

groen1

Wetenschappers zetten uiteen waar de energie vandaan moet komen als Nederland in 2050 volledig op groene energie wil draaien.

Het is een vraagstuk waar politici zich de komende weken tijdens de klimaattop in Parijs het hoofd over breken: hoe kunnen we voorkomen dat de opwarming van de aarde uit de hand loopt? Eén antwoord ligt voor de hand: minder broeikasgassen produceren. Dat betekent dat we over moeten op groene energie.

2050
We verbruiken een hoop energie: om onszelf en goederen te verplaatsen, om producten te maken, om gebouwen te verwarmen of te verkoelen, en ga maar door. Een deel van die energie wordt reeds op een groene manier opgewekt, bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak of windturbines langs de kust. Maar wanneer we het klimaatprobleem het hoofd willen bieden zal op korte termijn een veel groter deel van onze energie op groene wijze verkregen moeten worden. Sterker nog: het zou mooi zijn als we op korte termijn – zeg 2050 – alleen nog maar groene energie gebruiken.

Noorwegen

Een land draaiende houden met groene energie: sommige overheden zijn er al volop mee bezig. Noorwegen loopt daarin voorop en haalt zo’n 67 procent van de benodigde energie uit groene bronnen (wind, water en zonlicht). Paraguay gebruikt voor maar liefst 54 procent groene energie en IJsland doet het ook niet slecht: 39 procent van de hoeveelheid energie die in dit land verbruikt wordt, is groen.

Mogelijk
Dat klinkt allemaal heel heftig. Maar voor veel landen is het prima mogelijk, zo tonen onderzoekers van Stanford University aan. Ze ontwikkelden voor 139 landen wereldwijd een stappenplan dat erin moet resulteren dat elk land volledig draait op groene energie. Daarbij zetten ze niet enkel uiteen uit welke groene energiebronnen een land putten kan, maar ook hoeveel banen door de overstap op groene energie verloren gaan en hoeveel banen er door de overstap op groene energie bijkomen. Ook rekenden ze voor elk land uit hoeveel mensenlevens gered worden doordat de hoeveelheid luchtvervuiling terugloopt.

Bronnen
Hoe ziet het plaatje voor Nederland eruit? Volgens de onderzoekers zouden we van de 100 procent groene energie in 2050 1,6 procent op de daken van huizen kunnen opwekken. 31,4 procent komt van zonneboerderijen vandaan, 5 procent van windturbines op het land, 60 procent van windturbines op het water, 1,6 procent van zonnepanelen op daken van bedrijven en overheidsinstanties en 0,3 procent van golven. Zodra Nederland draait op groene energie zouden per jaar 6487 minder mensen sterven door toedoen van luchtvervuiling. Ook nemen de gezondheidskosten flink af en worden er flink wat banen gecreëerd (wereldwijd gezien komen er meer banen bij dan er door de overstap op groene energie verloren gaan).

De onderzoekers willen met hun onderzoek laten zien dat de overstap op energie uit zon, wind en water haalbaar is. De belangrijkste hindernissen zijn niet economisch of technologisch, maar sociaal en politiek van aard. De onderzoekers zullen de politici daar tijdens de klimaattop ook van proberen te overtuigen.

Wil je zien hoe andere landen volledig groen kunnen worden? Klik hier!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd