114 strijders van Terracottaleger opgegraven

Ruim honderd felgekleurde terracottastrijders zijn opgegraven in Xi’an in de Chinese provincie Shaanxi. Archeologen troffen de kleifiguren in de grootste put in het mausoleum van Qin Shi Huangdi aan. Daarnaast vonden zij diverse artefacten, zoals potten, wapens en strijdwagens.

Qin Shi Huangdi verenigde ruim 2.000 jaar geleden verschillende Chinese staten tijdens de Periode van de Strijdende Staten en werd zo de eerste Chinese keizer. Ongeveer 700.000 werknemers hielpen mee aan de bouw van het mausoleum van Qin Shi Huangdi. Het resultaat is indrukwekkend: om de tombe van Huangdi zijn meer dan 400 putten gemaakt met grafgeschenken, waarin o.a. de terracottastrijders staan. De strijders moesten Qin Shi Huangdi beschermen in het leven na de dood.

In de huidige put zijn tot nu toe 114 strijders van het Terracottaleger opgegraven. In juni 2009 begonnen archeologen met de opgraving van de huidige put. Naar verwachting staan er nog zo’n 6.000 strijders in dezelfde put. Deze strijders moeten nog worden opgegraven.

Ooit waren de terracottastrijders felgekleurd. Tegenwoordig is de verflaag vervaagd. Toch zijn de kleuren nog goed te zien. “We zijn verrast dat we zulke rijke kleuren zien op de terracottastrijders”, zegt Xu Weihong, die het opgravingsteam leidde.

Op de gevonden terracottastrijders troffen de archeologen brandwonden aan. Daarnaast waren sommige beelden in stukken uiteen gebroken. “Het kostte minimaal tien dagen om de kleibeelden te herstellen”, vertelt Weihong.

Het opgravingsteam gaat binnenkort verder met het opgraven van het Terracottaleger. Hopelijk verschijnen dan nog meer terracottafiguren uit de grootste put van het mausoleum.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd