11.500 jaar oude resten van gecremeerd kind gevonden

Archeologen hebben in Alaska de stoffelijke resten van een kind gevonden. Het kind stierf zo’n 11.500 jaar geleden en werd waarschijnlijk door de ouders verbrand. Dat gebeurde op een vuur bij de woning. Op dat vuur werd normaal gesproken ook gekookt en gebakken. Na twee of drie uur werd het vuur gedoofd, de resten van het kind werden bedekt en de ouders verlieten hun huis.

“De crematie was de laatste gebeurtenis die zich bij dit vuur voltrok,” weet onderzoeker Ben Potter. Het kind werd in de zomer van 2010 ontdekt. Een grondige analyse volgde en de wetenschappers publiceren hun vondsten nu in het blad Science. Het is een bijzonder verhaal.

Analyse
Hoewel het kind gecremeerd werd, bleef er nog zo’n twintig procent van de botten over. Dat is voldoende voor een analyse. Volgens de wetenschappers werd het overleden kindje op de rug gelegd, met de knieën naar de borst gericht en de armen langs het lichaam. Op het lijf werd een brand gesticht.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs de resten van een 33.000 jaar oud, stevig Neanderthalerkind hebben gevonden?

Verlaten
Er werden bij het vuur – dat duidelijk dienst had gedaan als ‘fornuis’ – geen etensresten van na de crematie gevonden. Dat wijst erop dat de mensen hun huis direct na de crematie hebben verlaten. “Dit is een kind waar mensen van hielden en voor zorgden. Het feit dat het huis werd verlaten, wijst daarop.”

Siberië
Het kindje was waarschijnlijk twee tot vier jaar oud toen het overleed. Uit archeologische vondsten uit de omgeving blijkt dat het kindje waarschijnlijk een Noord-Amerikaanse immigrant was. Deze mensen kwamen oorspronkelijk uit Siberië en verlieten dat gebied tijdens de laatste ijstijd. In die periode moet Alaska nog kouder zijn geweest dan nu het geval is.

Wetenschappers hopen in de toekomst wat DNA-materiaal van het kind te onttrekken en zo vast te stellen waar het vandaan komt. Of dat gaat lukken, is nog onduidelijk.

Bovenstaande foto is gemaakt door Ben Potter (via Discover Magazine).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd