1000 jaar oud balspel-beeld gevonden in Mexico

Piedra Labrada
Bewoners van een dorpje in Mexico hebben een uniek granieten beeld gevonden. Het gaat om een 1000 jaar oud beeld dat een speler van een balspel uit de precolumbiaanse periode moet voorstellen. Het werk is waarschijnlijk geofferd en begraven door Meso-Amerikanen tijdens een ritueel.

De vondst werd een paar weken geleden gedaan in Piedra Labrada, een dorpje in de Costa Chica-regio. Bewoners vonden het beeld destijds tijdens het aanleggen van een waterpijp. Archeologen denken dat het onderdeel uitmaakt van de vijf oude speelbalvelden, ook ontdekt in het Mexicaanse plaatsje. Op deze velden speelden Meso-Amerikanen in teams met als doel om een rubberen bal door een ronde steen te slaan, op de heupen van het beeld.

Balspeel BeeldOnthoofd
Het beeld is 1.65 meter lang en stelt een speler voor met gekruiste armen en o-benen. Het is waarschijnlijk 1000 jaar oud. Bijzonder is dat het beeld is onthoofd. Mogelijk werd dit gedaan als onderdeel van een ritueel. Het gebeurde wel vaker dat Meso-Amerikanen beelden rood verfden en deze vervolgens doormidden braken om zo een offer te kunnen brengen aan het einde van een kalendercyclus.

In Piedra Labrada zijn al eerder een hoop vondsten gedaan. Zo vonden archeologen vijftig gebouwen van tot zo’n vijf meter hoog en twintig standbeelden, waaronder slangenhoofden en mensen met dierlijke kenmerken. Alles bij elkaar laat zien dat Piedra Labrada vroeger een plaats was met een belangrijke rituele betekenis.

Bronmateriaal

" ENCUENTRAN JUGADOR DE PELOTA DE MÁS DE 1,000 AÑOS" - inah.gob.mx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jugador de pelota (cc via inah.gob.mx).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd